Bilhall  Mån - Fre 09.00 - 18.00, Lör 10.00 - 14.00 |  ​​​​​Verkstad: Mån - Fre 07.00 - 16.00 
Bilförsäljning: 026-100478Bilverkstad: 026-100470 / 026-100471 / 026-100472 | Rekond: 026-100474
Dahlboms bil blir återförsäljare för KGM

Vi på Dahlboms är väldigt glada att kunna erbjuda våra kunder fordon från KGM. Håll utkik efter när vi har premiär och vi har demobilar på plats i bilhallen.

Om KGM
Biltillverkaren grundades 1954 och är en av de tre stora biltillverkarna i Sydkorea. Idag är bilmärket känt som KGM. Sedan 1980-talet har företaget utvecklat fyrhjulsdrivna fordon och är känt för innovativ teknik och god kvalitet. KGM ägs idag av industrijätten KG Group.
Bilmärket har omfattande distribution i Europa och resten av världen och är nu verksamt i 126 länder.

Grattis till finalplatsen Patrik!

Patrik Lukkarinen har gått till final i tävlingen Sveriges bästa Hyundai-tekniker! Vi är otroligt stolta av att ha Patrik i vårt team och önskar honom stort LYCKA TILL!
​​​​​​​
Finalen går av stapeln i Stockholm i mitten av maj. Vinnaren kommer representera Sverige i den internationella finalen i Syd-Korea i höst.

PRESSMEDDELANDE - 5 APRIL 2023 

Prisregn över Hyundai IONIQ 6

Utnämns till World Car of the Year, World Electric Vehicle och World Car Design of the Year
Hyundais hyllade IONIQ 6 Electrified Streamliner har vunnit prestigefyllda World Car of the Year, World Electric Vehicle och World Car Design of the Year, prisad av en internationell jury för sin unika aerodynamiska design och enastående elektriska räckvidd. World Car Awards avslöjade resultaten vid en ceremoni som hölls på New York International Auto Show (NYIAS).

Läs hela artikeln och pressmeddelandet här »

PRESSMEDDELANDE - 30 MARS 2023 10:00

-30° vid Polcirkeln! Prototyp av Hyundais helelektriska prestandabil IONIQ 5 N erövrar Arjeplogs extrema klimat

Hyundai Motor Company avslöjar detaljer från vintertesterna av IONIQ 5 N, den första massproducerade helelektriska prestandamodellen från N-varumärket. Tester som genomförts i norra Sverige på Hyundai Mobis testanläggning utanför Arjeplog.
I samband med vintertesterna, släppte N-divisionen teaserfilmen som visar kurvtagningsförmågan hos IONIQ 5 N. Filmen skildrar IONIQ 5 N som driftar tillsammans med Hyundai Motorsports i20 N WRC Rally 1-bil. Scenen utspelar sig i den blå timmen för att symbolisera början på en ny era för N-varumärket som tar ännu ett steg mot en elektrifierad framtid.

Läs hela artikeln och pressmeddelandet här »
PRESSMEDDELANDE - 30 MARS 2023 10:00

​​​​​​​
Automatic Charging Robot från Hyundai kommer förenkla elbilsladdningen inom en snar framtid.
Den nya filmen börjar med att en Hyundai IONIQ 6 parkerar autonomt vid en laddplats för elbilar. När bilen står stilla kommunicerar ACR med fordonet för att öppna laddningsluckan, genom att först beräkna den exakta platsen och vinkeln via en integrerad kamera.
Roboten hämtar sedan laddkabeln, fäster den i bilens kontakt och startar laddningssessionen. När laddningen är klar tar roboten bort kabeln, placerar den åter på ursprungsplatsen och stänger bilens laddlucka.
Pressmeddelande 22 mars 2023

Hyundai utvecklar automatisk laddningsrobot för elbilar

SEOUL, 21 mars 2023 – Hyundai Motor Group (Hyundai) har utvecklat en automatisk laddningsrobot (ACR) för elbilar (EV) och släppte idag en film som visar dess funktion

Pressmeddelande 9 mars 2023

Helt nya Hyundai KONA

Helt nya KONA accelererar Hyundais elektrifieringsvision med utökad räckvidd och avancerade funktioner


SEOUL, 7 mars 2023 – Hyundai Motor Company höll en digital världspremiär för att avslöja helt nya KONA, en uppskalad multispelare i B-SUV-segmentet, med en helelektrisk version (EV) i spetsen som erbjuder avancerad säkerhet, bekvämlighetsfunktioner och en klassledande räckvidd...
LÄS HELA pressmeddelandet från Hyundai Sverige här »

Test av AIXAMs elektriska mopedbil!

Gävle, januari 2023
Vi blev utvalda att testa AIXAMs kommande 100% elektriska mopedbil!
Under en veckas tid testade vi den i olika värderförhållanden och temperaturer samt på varierande väglag.
Vi är imponerade över bilen och ser verkligen fram emot satsningen på nya generationens el-mopedbil!
I dagsläget  har vi inte fått ett preliminärt premiärdatum, detta uppdateras så fort vi får ytterligare information.
  • Hyundai IONIQ 6 belönas med utmärkelsen Best in Class 2022 av Euro NCAP i kategorin Stor Familjebil.
  • Hyundais Electrified Streamliner uppnådde nyligen betyget maximala fem stjärnor i Euro NCAP:s säkerhetstest.
  • Den senaste modellen att ingå i Hyundais helelektriska IONIQ-varumärke utmärkte sig speciellt i kategorierna Skydd av Vuxna, Skydd av Barn och Förarstödsystem.
Enligt Euro NCAP uppnådde IONIQ 6 ”exceptionellt höga resultat” i Skydd av Vuxna. Med en poäng på 97 procent tog den därmed förstaplatsen i kategorin. Samtidigt berömde fordonsutvärderingsorganisationen Hyundais Electrified Streamliner inom området Skydd av Barn, där den erhöll 87 procent. ”IONIQ 6 gav bra skydd av samtliga kritiska kroppsregioner för både den 6- och 10-åriga dockan i test framifrån och från sidan, med maximala poäng i bedömningsdelen”. Modellen uppnådde också höga 90 procent i kategorin Förarsstödsystem.

Helt nya Hyundai KONA får djärvare, dynamisk EV-driven design med unik styling över en bredd av drivlinor

Futuristisk design för nya generationen av KONA

  • Hyundai utvecklade nya generationen av sin ikoniska, urbant centrerade SUV, baserat på EV-versionen för att sedan addera ett teknikdrivet designtänkande till hela KONA-familjen.
  • De fyra versionerna av helt nya KONA, som inkluderar EV, ICE/HEV och sportiga N Line delar en gemensam arkitektur men med varsin unik styling.
  • Nya större KONA erbjuder inte bara en dynamisk närvaro på vägen utan även en förarcentrerad, mångsidigt vardagsrumsinspirerad interiör som tjänar både praktiska och estetiska behov.
SEOUL, 19 december 2022 – Hyundai Motor Company presenterade idag en EV-baserad, futuristisk design för nya generationen av KONA, företagets ikoniska kompakt-SUV. Nya modellen blir större och tillgänglig i de fyra versionerna helelektrisk (EV), hybrid (HEV), förbränningsmotor (ICE) och som sportig N Line, med en gemensam arkitektur för alla men med varsin unik styling.
Med helt nya KONA breddar Hyundai Motor sitt engagemang för hållbar mobilitet och teknikdrivet designtänkande genom att expandera sitt EV-erbjudande och samtidigt möta kundernas varierande mobilitetsbehov med en mängd olika drivlinor.
”Uppskalad och med KONA:s unika karaktär, uttrycker helt nya KONA ett självförtroende och dynamisk närvaro,” säger SangYup Lee, Executive Vice President och Head of Hyundai Design Center. ”KONA har utvecklats i alla avseenden för att omfatta ett bredare utbud, mångfald och bli en sann livsstilssupporter.”

Nya större KONA med dynamisk vägnärvaro och mer plats för vardagen

Helt nya KONA har utvecklats till en större stadsorienterad SUV med djärvare styling som skapar en dynamisk vägnärvaro och förarcentrerad interiör. För att ge kunderna maximalt med utrymme för vardagen växte den helt nya modellen till 4 355 mm på längden, vilket är hela 150 mm längre jämfört med föregående generation (EV-versionen). Utan att förlora sin ikoniska designidentitet växte modellen även 25 mm på bredden och 60 mm i axelavstånd mot den utgående versionen.
Till skillnad från majoriteten av bilar som introduceras med flera drivlinor, utgick designen hos KONA från elbilsversionen, vilken sedan anpassades för ICE/HEV och N Line-modellerna.

Ett något okonventionellt tillvägagångssätt som möjliggjordes av Hyundai för att applicera ett teknikcentrerat designtänkande på alla KONA-versioner. Trots den gemensamma arkitekturen har EV, ICE/HEV och sportiga N Line-modellen fått varsin distinkt futuristisk stil.
Den stilrena fronten hos helt nya KONA kännetecknar bilens rena volym och bidrar till modellens aerodynamiska prestanda. Fronten framhävs primärt av utsträckta Seamless Horizon Lamp, som även är pixlat på EV-versionen. Detta gör helt nya KONA till den första Hyundai-modellen med Pixelated Seamless Horizon Lamp som adderar en ännu mer EV-präglad karaktär. KONA:s användning av Parametric Pixels propagerar också ett distinkt designelement från Hyundais populära elbilar.

​​​​​​​Trots sitt futuristiska utseende framgår det tydligt att helt nya KONA är en SUV. Modellens dynamiska styling accentueras med djärvt skulpterade skärmbreddare som integrerar strålkastare och baklyktor, samtidigt som de förstärker KONA:s robusta uttryck.
Helt nya KONA är full av parametriska ytor. De markerade diagonala vecken på sidorna kopplar samman den satinkromade formen från bältlinjen till spoilern, vilket skapar en kontur som sveper runt hela fordonet. Bilens bakre del har smyckats med ytterligare en Seamless Horizon Lamp samt ett högt monterat bromsljus (HMSL), sömlöst integrerat i den satinkromade spoilern.
Flera stylingelement skiljer drivlinevarianterna åt. EV-versionen får en luftintagsgrill och bakre stötfångare med detaljer i pixelgrafik, 19-tumsfälgar i pixeldesign, en svart omfamnande linje med svarta sidospeglar och tak som tillval. ICE och HEV delar en djärv och robust design av stötfångare och hasplåt, tillsammans med svarta skärmbreddare. N Line-versionen stoltserar med tillvalen svart tak och sidospeglar, spoiler av vingmodell, mer aggressiv främre och bakre design med vingformad stötfångare som framhäver en lägre hållning, markerade 19-tumshjul, dubbla ljuddämpare och silverfärgad sidokjol.


Livsstilsfokuserad interiör med förarorienterad layout och praktisk funktionalitet

Den vardagsrumslika interiören hos helt nya KONA har flera praktiska funktioner och utvecklad upplevelse inuti bilen för att tillgodose olika livsstilar. Den EV-baserade universella arkitekturen rymmer en sportig layout med flytande horisontell instrumentpanel som framhäver KONA:s slanka men breda interiör, vilket skapar ett mångsidigt utrymme åt både förare och passagerare.
De dubbla breda 12,3-tumsskärmarna och den flytande modulen skapar ett högteknologiskt intryck, samtidigt som kupébelysningen förbättrar användarupplevelsen och bekvämligheten. Med växelreglaget flyttat från mittkonsolen till framför ratten, skapas en stilren layout och extra plats för tillhörigheter i utrymmet mellan de främre stolarna.
Den bakre radens kurvlösa sätesbänk förstärker KONA:s urbana designestetik från 2000-talet. Interiörens vardagsrumslika utrymme skapar en unik upplevelse med maximal användbarhet, komfort och bekvämlighet. Bakom den bakre raden finns ett maximerat lastutrymme.

Regeringen beslutar att Klimatbonusen upphör att gälla 8 november 2022!


​​​​​​​Har du redan beställt en bil och är berättigad till klimatbonus?
Enligt regeringens pressmeddelande är du självklart fortsatt berättigad till bonus. Har du frågor eller funderingar är du välkommen att kontakta oss via mail: forsalj@dahlbomsbil.se


Läs hela pressmeddelandet här >


Utdrag från regeringens pressmeddelande:
Vad menas med köper eller beställer?
Med köp menas att köpet fullbordas och bilen ställs på i vägtrafikregistret senast den 8 november. Med beställning menas att beställningen görs senast den 8 november, men att köpet fullbordas och bilen ställs på i vägtrafikregistret vid en senare tidpunkt efter att bilen har levererats.
Måste bilen registreras i trafik innan årsskiftet om man har köpt eller beställt bilen senast 8 november för att man ska få klimatbonus?
Nej. En klimatbonusbil som köpts eller beställts senast den 8 november 2022 men som levereras efter den 8 november kommer att kunna kvalificera sig för bonus förutsatt att bilen uppfyller de krav som gäller vid utbetalningstillfället. Utbetalning av bonusen kan ske tidigast sex månader efter det att bilen ställts på. En bil kan registreras och tas i bruk först när den har levererats. För att omhänderta utestående utbetalningar och ta hänsyn till lagda beställningar höjs anslaget för klimatbonus tillfälligt under 2023.
När måste bilen registreras i trafik för att bonusen ska betalas ut?
En klimatbonusbil beställts senast den 8 november 2022 men som levereras efter den 8 november kommer att kunna kvalificera sig för bonus förutsatt att bilen uppfyller de krav som gäller vid utbetalningstillfället. Utbetalning kan ske tidigast sex månader från det att bilen ställts på. Sedan tidigare har regeringen beslutat att från och med den 1 januari 2023 kommer högsta bonusbeloppet för rena elbilar uppgå till högst 50 000 kronor och för laddhybrider som släpper ut högst 30 gram CO2/km kan bonusen uppgå till högst 10 000 kronor. För gasbilar uppgår bonusen till minst 10 000 kronor.


Gävle, 19 december 2022

IK HUGES billotteri 2022


​​​​​​​Vinnaren av en sprillans ny Hyundai i10!​​​​​​​Dragningen i billotteriet var den 17 december 2022. Den lyckliga vinnaren, Mathias, hämtade ut sin helt nya Hyundai i10 hos oss på Dahlboms bil!

Vi på Dahlboms bil är stolt sponsor till IK HUGE.
​​​​​​​IK HUGE är en breddidrottsförening som har sin hemmaplan på Kastvallen och i Kasthallen här i Bomhus.
Läs mer här »


Gävle, juli 2022

Behörig HVDT-tekniker för Hyundai

-Patrik er 1 av endast 2 i hela Sverige!

Det finns just nu endast 2 behöriga HVDT-tekniker på Hyundais verkstäder i hela Sverige. Vi på Dahlboms bil är stolta av att ha den ena i vårt team! Patrik Lukkarinen har nyligen avsutad en 3-dagars kurs och är nu behörig Högvoltsdiagnostekniker. Det innebär att han kan öppna batterier på Hyundais elbilar för att byta celler. 
Grattis Patrik, bra jobbat!

Fr.vänster på bilden; kursledare Christer Blomqvist och Patrik Lukkarinen
The Great Electric Day 2022 - Gävle

​​​​​​​The great electric day - vilken succé!

Vi på Dahlboms bil hade med oss vår Hyundai IONIQ 5 & KONA electric!
Läs mer om IONIQ 5 »
Läs mer om KONA electric »


​​​The Great Electric Day
​​​​​​​Gävle 21 maj 2022

Vilken rolig dag vi hade - det blev ett evenemang att minnas!
Vår Hyundai IONIQ 5 stod knappt still under dagen, ni var många som ville provköra vår prisbelönta pärla!
Arrangemanget var otroligt lyckat och vi ser redan fram emot 2023!

Läs mer om The Great Electric Day 2022 här »​​​​​​​